BETA Version: Ο ιστότοπος βρίσκεται υπό εξέλιξη

Ιατρός που εξετάζει παιδί

Πρωτοβουλίες και πολιτικές αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας

Χαράσσουμε μία στρατηγική πρόληψης, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και θεσπίζουμε πολιτικές για τη δημόσια υγεία, με σκοπό την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία, καθώς και των προβλημάτων που σχετίζονται με αυτή.

Έγκαιρη Ανίχνευση και Παραπομπή

Στο πλαίσιο της Πρωτογενούς Πρόληψης, τόσο οι παιδίατροι που εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές όσο και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά τη διάρκεια της παιδιατρικής επίσκεψης θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε μια ειδική ψηφιακή εφαρμογή/πλατφόρμα, στην οποία θα περιλαμβάνονται αυτοματοποιημένες οδηγίες, οι οποίες θα διαφοροποιούνται μεταξύ τους, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και το προφίλ υγείας των παιδιών ή/και των γονέων/φροντιστών τους και οι οποίες θα απευθύνονται, όχι μόνο στους επαγγελματίες υγείας, αλλά και στους γονείς/φροντιστές. Οι παρεχόμενες πληροφορίες θα αφορούν ενδεικτικά στα εξής:

  • την ενδεδειγμένη καθημερινή πρόσληψη θερμίδων
  • την ποιότητα της διατροφής
  • τον προγραμματισμό των γευμάτων
  • ένα επταήμερο διατροφικό πλάνο
  • φωτογραφίες σχετικές με το ενδεδειγμένο μέγεθος μερίδας
  • συμβουλές για ορθές πρακτικές προετοιμασίας γευμάτων, σίτισης και γονεϊκά πρότυπα
  • την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
  • τη μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής

Πρακτική διεπιστημονική υποστήριξη

Παροχή πρακτικής διεπιστημονικής υποστήριξης με δωρεάν συνεδρίες σε διατροφολόγους με επιβεβαιωμένο υψηλό κίνδυνο υπερβαρότητας/παχυσαρκίας και συνοδών νοσημάτων, καθώς και στις οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο της Δευτερογενούς πρόληψης, επιχειρείται η συμπλήρωση των υπηρεσιών που παρέχονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και ιδίως η υποστήριξη παιδιών με επιβεβαιωμένο υψηλό κίνδυνο υπερβαρότητας/παχυσαρκίας και συνοδών νοσημάτων, στα οποία η υπάρχουσα ιατρική υποστήριξη δεν είχε θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια διεπιστημονική υποστήριξη, η οποία αξιοποιώντας τις καινοτόμες προσεγγίσεις και τα ψηφιακά εργαλεία που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως η ψηφιακή συμβουλευτική, η τηλεϊατρική, κλπ. θα παρέχεται σε κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία και το προφίλ υγείας του, καθώς και το προφίλ υγείας των γονιών/φροντιστών του. 

Ειδικότερα, οι συνεργαζόμενοι διατροφολόγοι θα δημιουργήσουν από κοινού με τις οικογένειες και τα υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά - συμπεριλαμβανομένων αυτών που τελούν σε υψηλό κίνδυνο για νοσήματα συννοδά της παχυσαρκίας - για τα οποία αφενός δεν παρατηρείται συμμόρφωση στις παρεχόμενες ψηφιακές συμβουλές και αφετέρου δεν εντοπίζεται βελτίωση των δεικτών υγείας τους, ένα σχέδιο παρακολούθησης υπό μορφή (τηλε) συμβουλευτικής. Τα ανωτέρω θα επιτευχθούν μέσω:

  • του καθορισμού έξυπνων στόχων (SMART) και πρακτικών συμπεριφορών
  • της ενδεδειγμένης καθημερινής πρόσληψης θερμίδων
  • της ποιότητας της διατροφής
  • του προγραμματισμού των γευμάτων
  • της σύνταξης ενός επταήμερου διατροφικού πλάνου
  • της πρόσβασης σε φωτογραφίες σχετικές με το ενδεδειγμένο μέγεθος μερίδας
  • της παροχής συμβουλών για ορθές πρακτικές προετοιμασίας γευμάτων, σίτισης, γονεϊκά πρότυπα και πρακτικές γονικής μέριμνας
  • της πρότασης για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής
  • της παροχή υποστηρικτικού υλικού για τους γονείς, που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε οικογενειακού περιβάλλοντος
Νοσηλεύτρια που συζητά με ένα έφηβο κορίτσι

Εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες

Στο πλαίσιο της Τριτογενούς πρόληψης, τα υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά με εγκατεστημένα νοσήματα θα παραπέμπονται σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες, όπου θα διενεργείται περαιτέρω παρακολούθησή τους από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας.

Νεαρό κορίτσι που το βοηθουν να μετρήσει το ζάκχαρό του
 width=

Αυτό-διαχείριση νοσημάτων

Πιλοτική Χρήση ψηφιακών φορητών συσκευών για την αυτό-διαχείριση νοσημάτων (υπέρταση, διαβήτης)

Στο πλαίσιο της Τριτογενούς πρόληψης, ένα υποσύνολο του πληθυσμού των υπέρβαρων/παχύσαρκων παιδιών με εγκατεστημένα νοσήματα (πέραν της παραπομπής τους σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες για την περαιτέρω παρακολούθησή τους) θα λάβει μέρος σε πιλοτική μελέτη που θα αφορά στη χρήση ψηφιακών φορητών συσκευών και εφαρμογών και θα αποσκοπεί στην αυτό-διαχείριση των νοσημάτων τους.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την UNICEF, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Δημόσιους φορείς δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (2019) σε 24,5% το 2030.