Είναι πλέον γνωστό ότι η σωστή διατροφή συμβάλει στη διατήρηση της υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία που βρισκόμαστε.
Ειδικότερα, όμως, στα παιδιά, συμβάλει, επιπλέον στη σωστή ανάπτυξή τους αλλά και στο να φτάνουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, καθώς στην βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία, το ανθρώπινο σώμα ακόμη χτίζεται.
Επιπλέον, βοηθώντας ένα παιδί να μάθει να τρέφεται σωστά, συμβάλλουμε στο να υιοθετήσει ορθές διατροφικές συνήθειες και ως ενήλικας
Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων. Οι συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις για κάθε ομάδα τροφίμων ανά ηλικιακή ομάδα και το μέγεθος της εκάστοτε μερίδας προέρχονται από τον “Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για υγιή βρέφη, παιδιά και έφηβους” που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ 2007-2013 με τίτλο “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΔΙΑΧΥΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΟΔΗΓΩΝ - ΕΥ ΔΙΑ…ΤΡΟΦΗΝ” με φορέα λειτουργίας το Υπουργείο Υγείας*. Πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψιν ότι η διατροφή ενός παιδιού ή εφήβου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να λαμβάνει υπόψιν, πέραν των συστάσεων, τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες κάθε παιδιού ή εφήβου (που εξαρτώνται από το βάρος, το ύψος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του) και τυχόν ιατρικές παθήσεις. Στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής ενός παιδιού, η βέλτιστη διατροφή προάγει την υγιή ανάπτυξη και βελτιώνει τη γνωστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα βρέφη συστήνεται να θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και μέχρι την ηλικία των 2 ετών (και μετά). Από την ηλικία των 6 μηνών, το μητρικό γάλα θα πρέπει να συμπληρώνεται με μια ποικιλία επαρκών, ασφαλών και θρεπτικών τροφών, χωρίς την προσθήκη αλατιού και ζάχαρης.