BETA Version: Ο ιστότοπος βρίσκεται υπό εξέλιξη

Διατροφή: Οι σωστές βάσεις και συνήθειες για τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας σε παιδιά και εφήβους/ες

Παιδική Διατροφή και Ανάπτυξη

Είναι πλέον γνωστό ότι η σωστή διατροφή συμβάλει στη διατήρηση της υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία που βρισκόμαστε. 

Ειδικότερα, όμως, στα παιδιά, συνεισφέρει, επιπλέον στη σωστή ανάπτυξή τους αλλά και στο να φτάνουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, καθώς στην βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία, το ανθρώπινο σώμα ακόμη χτίζεται. 

Επιπλέον, βοηθώντας ένα παιδί να μάθει να τρέφεται σωστά, συμβάλλουμε στο να υιοθετήσει ορθές διατροφικές συνήθειες και ως ενήλικας.

Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων. Οι συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις για κάθε ομάδα τροφίμων ανά ηλικιακή ομάδα και το μέγεθος της εκάστοτε μερίδας προέρχονται από τον “Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για υγιή βρέφη, παιδιά και έφηβους” που έχει αναπτυχθεί  στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ 2007-2013 με τίτλο  “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΔΙΑΧΥΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΟΔΗΓΩΝ - ΕΥ ΔΙΑ…ΤΡΟΦΗΝ” με φορέα λειτουργίας το Υπουργείο Υγείας*. 

Παιδιά που τρώνε
 width=

Πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψιν ότι η διατροφή ενός παιδιού ή εφήβου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να λαμβάνει υπόψιν, πέραν των συστάσεων, τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες κάθε παιδιού ή εφήβου (που εξαρτώνται από το βάρος, το ύψος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του) και τυχόν ιατρικές παθήσεις.

  • Στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής ενός παιδιού, η βέλτιστη διατροφή προάγει την υγιή ανάπτυξη και βελτιώνει τη γνωστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα βρέφη συστήνεται να θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και μέχρι την ηλικία των 2 ετών (και μετά). 
  • Από την ηλικία των 6 μηνών, το μητρικό γάλα θα πρέπει να συμπληρώνεται με μια ποικιλία επαρκών, ασφαλών και θρεπτικών τροφών, χωρίς την προσθήκη αλατιού και ζάχαρης. 
Παιδιά που τρώνε σε παιδικό σταθμό
 width=

Τύποι γευμάτων και πόσο συχνά συστήνεται να καταναλώνονται

Είναι σημαντικό τα παιδιά άνω των 2 ετών να τρώνε 3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και τουλάχιστον 1 ενδιάμεσο μικρογεύμα (δεκατιανό ή απογευματινό ή προ του ύπνου) σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα.

Πρωινό γεύμα

Τι περιλαμβάνει ένα θρεπτικό και ισορροπημένο πρωινό;

Ένα θρεπτικό και ισορροπημένο πρωινό είναι καλό να περιλαμβάνει τρόφιμα από τουλάχιστον 3 ομάδες τροφίμων. Συγκεκριμένα:
 

  • γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί) ή υποκατάστατα φυτικού ροφήματος (ρόφημα γάλακτος από δημητριακά) ή κάποια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, όπως το αυγό
  • δημητριακά κατά προτίμηση ολικής αλέσεως (όπως ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, κ.ά.), και
  • φρούτα ή Λαχανικά, κατά προτίμηση φρέσκα.

Πρακτικές συμβουλές

  • Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να τρώνε πρωινό καθημερινά.
  • Προσπαθούμε να φάμε όλη η οικογένεια μαζί πρωινό γεύμα.
  • Είναι σημαντικό να υπάρχει ο χρόνος που χρειάζεστε για να φάμε όλοι μαζί πρωινό, ξυπνώντας έγκαιρα και εμείς και τα παιδιά σας.
  • Προσπαθούμε να δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας τρώγοντας και εμείς ένα θρεπτικό πρωινό.

Disclaimer: Οι συστάσεις αυτές αφορούν όλα τα υγιή παιδιά ανεξαρτήτως φύλου, πολιτιστικού υπόβαθρου, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και ικανοτήτων. Αν το παιδί σας έχει κάποια ιατρική πάθηση, λάβετε επιπρόσθετη καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο ειδικό επαγγελματία υγείας (παιδίατρο, διαιτολόγο-διατροφολόγο, καθηγητή φυσική αγωγή, ψυχολόγο)
* Η Πράξη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΔΙΑΧΥΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΟΔΗΓΩΝ - ΕΥ ΔΙΑ...ΤΡΟΦΗΝ» ανήκει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους. Copyright: 2014, «Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Πρόληψις» με δ.τ. «Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής». 

Με την υπ.αριθμ. Α1β/ΓΠοικ.17166/21-3-2024 Απόφαση Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, έχει συσταθεί η Εθνική Επιτροπή Διατροφής, τα μέλη της οποίας έχουν αναλάβει την επικαιροποίηση και περαιτέρω εξειδίκευση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών, προκειμένου να αποτελέσουν τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για ειδικές ομάδες πληθυσμού στις οποίες απευθύνονται σε εθνικό επίπεδο. 

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την UNICEF, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Δημόσιους φορείς δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (2019) σε 24,5% το 2030.