ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Ποια τρόφιμα ανήκουν στην ομάδα των ψαριών;
- Τα ψάρια, όπως γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα, γόπα, τσιπούρα, λυθρίνι, αθερίνα, ροφός, συναγρίδα, σφυρίδα, μπακαλιάρος, γαλέος, τόνος, λαβράκι, σαργός.
- Τα θαλασσινά (μαλάκια, οστρακοειδή, οστρακόδερμα), όπως γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά, μύδια, στρείδια.
Πόσες μερίδες ψαριών και θαλασσινών συστήνεται να τρώνε τα παιδιά και οι έφηβοι;
Ηλικία παιδιού | ||||
1 έως 2 ετών | 2 έως 3 ετών | 4 έως 8 ετών | 9 έως 13 ετών | 14 έως 18 ετών |
2 μερίδες την εβδομάδα |
2 μερίδες την εβδομάδα |
2-3 μερίδες την εβδομάδα |
2-3 μερίδες την εβδομάδα |
2-3 μερίδες την εβδομάδα |
Πόσο είναι 1 μερίδα ψαριών και θαλασσινών;
Ηλικία παιδιού | ||||
1 έως 2 ετών | 2 έως 3 ετών | 4 έως 8 ετών | 9 έως 13 ετών | 14 έως 18 ετών |
60 γραμμάρια |
60-90 γραμμάρια |
90-120 γραμμάρια |
120-150 γραμμάρια |
150 γραμμάρια |
Πρακτικές συμβουλές
- Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά 2 με3 μερίδες από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα.
- Προσπαθούμε τουλάχιστον η 1 μερίδα την εβδομάδα να είναι λιπαρό ψάρι (π.χ., σαρδέλα, γαύρος, σαφρίδι, κολιός, ζαργάνα), τα οποία περιέχουν πολλά ω-3 λιπαρά οξέα.