Νέα Υπηρεσία Τηλεσυμβουλευτικής με Διαιτολόγο

Προστιθέμενα ίπη και έλαια

image description
image description
image description

ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ, ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Ποια τρόφιμα ανήκουν στην ομάδα προστιθέμενα λίπη και έλαια; 

  • Τα προστιθέμενα λίπη και έλαια:
    • Ελαιόλαδο
    • Άλλα έλαια φυτικής προέλευσης (σπορέλαια): ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο κ.ά.
    • Μαργαρίνη
    • Βούτυρο
  • Οι ελιές
  • Οι ξηροί καρποί:
    • Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κ.ά.
    • Ηλιόσποροι, σουσάμι κ.ά.
    • Προϊόντα επάλειψης που προέρχονται από τα παραπάνω,όπως ταχίνι, 100% βούτυρα καρπών, κ.ά..

Πόσες μερίδες λιπών, ελαίων, ελιών και ξηρών καρπών συστήνεται να τρώνε τα παιδιά και οι έφηβοι;

Ηλικία παιδιού
1 έως 2 ετών 2 έως 3 ετών 4 έως 8 ετών 9 έως 13 ετών 14 έως 18 ετών

1 μερίδα την ημέρα

1-2 μερίδες την ημέρα

2-3 μερίδες την ημέρα

3-4 μερίδες την ημέρα

4-5 μερίδες την ημέρα

Πόσο είναι 1 μερίδα λιπών, ελαίων, ελιών και ξηρών καρπών ;

1 μερίδα ισοδυναμεί με:

  • 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) άλλα φυτικά έλαια
  • 1 χούφτα ξηρών καρπών, όπως 6 ολόκληρα καρύδια, 18 αμύγδαλα, 3 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορους
  • 10-12 ελιές
  • 1½ κουταλιά της σούπας (των 15ml) ταχίνι (25 γραμμάρια)
  • 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) βούτυρο ή μαργαρίνη

Πρακτικές συμβουλές

  • Είναι σημαντικό να επιλέγουμε το ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή προστιθέμενου ελαίου στη διατροφή του παιδιού, τόσο στο μαγείρεμα όσο και στη σαλάτα.
  • Προσπαθούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση προστιθέμενων λιπών ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο, και να το αντικαταστήσουμε με ελαιόλαδο, όπου μπορούμε.
  • Προσπαθούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση υδρογονωμένων λιπαρών (τρανς λιπαρά), τα οποία μπορεί να περιέχονται κυρίως σε βιομηχανοποιημένα προϊόντα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής ή προϊόντα ταχυφαγείου. Φροντίζουμε να ελέγξουμε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων πριν τα αγοράσουμε.