Προστιθέμενα ίπη και έλαια

image description
image description
image description

ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ, ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Ποια τρόφιμα ανήκουν στην ομάδα προστιθέμενα λίπη και έλαια; 

  • Τα προστιθέμενα λίπη και έλαια:
    • Ελαιόλαδο
    • Άλλα έλαια φυτικής προέλευσης (σπορέλαια): ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο κ.ά.
    • Μαργαρίνη
    • Βούτυρο
  • Οι ελιές
  • Οι ξηροί καρποί:
    • Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κ.ά.
    • Ηλιόσποροι, σουσάμι κ.ά.
    • Προϊόντα επάλειψης που προέρχονται από τα παραπάνω (π.χ., ταχίνι), 100% βούτυρα καρπών, κ.ά..

Πόσες μερίδες λιπών, ελαίων, ελιών και ξηρών καρπών συστήνεται να τρώνε τα παιδιά και οι έφηβοι;

Ηλικία παιδιού
1 έως 2 ετών 2 έως 3 ετών 4 έως 8 ετών 9 έως 13 ετών 14 έως 18 ετών

1 μερίδα την ημέρα

1-2 μερίδες την ημέρα

2-3 μερίδες την ημέρα

3-4 μερίδες την ημέρα

4-5 μερίδες την ημέρα

Πόσο είναι 1 μερίδα λιπών, ελαίων, ελιών και ξηρών καρπών ;

1 μερίδα ισοδυναμεί με:

  • 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) άλλα φυτικά έλαια
  • 1 χούφτα ξηρών καρπών, όπως 6 ολόκληρα καρύδια, 18 αμύγδαλα, 3 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορους
  • 10-12 ελιές
  • 1½ κουταλιά της σούπας (των 15ml) ταχίνι (25 γραμμάρια)
  • 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) βούτυρο ή μαργαρίνη

Πρακτικές συμβουλές

  • Είναι σημαντικό να επιλέγουμε το ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή προστιθέμενου ελαίου στη διατροφή του παιδιού, τόσο στο μαγείρεμα όσο και στη σαλάτα.
  • Προσπαθούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση προστιθέμενων λιπών ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο, και να το αντικαταστήσουμε με ελαιόλαδο, όπου μπορούμε.
  • Προσπαθούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση υδρογονωμένων λιπαρών (τρανς λιπαρά), τα οποία μπορεί να περιέχονται κυρίως σε βιομηχανοποιημένα προϊόντα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής ή προϊόντα ταχυφαγείου. Φροντίζουμε να ελέγξουμε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων πριν τα αγοράσουμε.