ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ, ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Ποια τρόφιμα ανήκουν στην ομάδα προστιθέμενα λίπη και έλαια;
- Τα προστιθέμενα λίπη και έλαια:
- Ελαιόλαδο
- Άλλα έλαια φυτικής προέλευσης (σπορέλαια): ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο κ.ά.
- Μαργαρίνη
- Βούτυρο
- Οι ελιές
- Οι ξηροί καρποί:
- Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κ.ά.
- Ηλιόσποροι, σουσάμι κ.ά.
- Προϊόντα επάλειψης που προέρχονται από τα παραπάνω (π.χ., ταχίνι), 100% βούτυρα καρπών, κ.ά..
Πόσες μερίδες λιπών, ελαίων, ελιών και ξηρών καρπών συστήνεται να τρώνε τα παιδιά και οι έφηβοι;
Ηλικία παιδιού | ||||
1 έως 2 ετών | 2 έως 3 ετών | 4 έως 8 ετών | 9 έως 13 ετών | 14 έως 18 ετών |
1 μερίδα την ημέρα |
1-2 μερίδες την ημέρα |
2-3 μερίδες την ημέρα |
3-4 μερίδες την ημέρα |
4-5 μερίδες την ημέρα |
Πόσο είναι 1 μερίδα λιπών, ελαίων, ελιών και ξηρών καρπών ;
1 μερίδα ισοδυναμεί με:
- 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) άλλα φυτικά έλαια
- 1 χούφτα ξηρών καρπών, όπως 6 ολόκληρα καρύδια, 18 αμύγδαλα, 3 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορους
- 10-12 ελιές
- 1½ κουταλιά της σούπας (των 15ml) ταχίνι (25 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) βούτυρο ή μαργαρίνη
Πρακτικές συμβουλές
- Είναι σημαντικό να επιλέγουμε το ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή προστιθέμενου ελαίου στη διατροφή του παιδιού, τόσο στο μαγείρεμα όσο και στη σαλάτα.
- Προσπαθούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση προστιθέμενων λιπών ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο, και να το αντικαταστήσουμε με ελαιόλαδο, όπου μπορούμε.
- Προσπαθούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση υδρογονωμένων λιπαρών (τρανς λιπαρά), τα οποία μπορεί να περιέχονται κυρίως σε βιομηχανοποιημένα προϊόντα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής ή προϊόντα ταχυφαγείου. Φροντίζουμε να ελέγξουμε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων πριν τα αγοράσουμε.